Priručnik

VAŠ VODIČ ZA INTERNET KUPOVINU U INOSTRANSTU

Ako želite da kupujete iz svog doma morate biti malo informatički obrazovani, a pritom proći ćete dosta jeftinije nego da ste kupili u radnji. Pogotovo ako uzmemo u obzir popuste koji su u inostranstvu mnogo veći nego kod nas, naročito na kraju svake sezone. Tada možete naći jako zanimljive stvari za ne mnogo novca. A o ponudi, šta reći u pitanju je ceo svet, pa polako istražujte. Ovde ćete naći neke od sajtova preko kojih možete kupovati iz naše zemlje.

U suštini, online shopping je prilično siguran, pogotovo preko PayPala (preko koga se vrše transakcije na eBayu). Srbija je posle nekoliko godina čekanja konašno ušla u sistemu PayPala, najpoznatijih servisa za plaćanje preko interneta. Registracija se vrši na zvaničnom sajtu www.paypal.com za aktiviranje je potrebna imejl adresa i važeća platna kartica.

KARTICA

Prvo što vam je potrebno je kartica. Preporučujemo plaćanje onim karticama koje su namenjene isključivo onlajn plaćanju. Znači, treba Vam internet kartica koju može uzeti svaka punoletna osoba. Preporučujemo Vam debitnu karticu koja je limitirana iznosom koji uplatite. Koliko novaca uplatite toliko imate, najbolje je novac uplatiti kada odlučite nešto kupiti, ili uvek imati koji dolar (ili euro) na njoj ukoliko nadjete nešto zanimljivo i povoljno. Takođe, s ovom karticom možete dizati novac, ukoliko vam legne neka uplata.

U većini naših banaka možete bez problema izvaditi ovakvu karticu (ne morate imati tekući račun, ni sredstva na računu). Najbolje je da se pre otvaranja iste informišete o uslovima jer se razlikuju od banke do banke, pozovete ih telefonom ili ih obiđete.

Više o otvaranju kartice na stranici MOJA PRVA KUPOVINA.

Savet : Vaše podatke sa kartice nemojte davati drugima niti ih radi vaše sigurnosti slati e-mailom.

SAJTOVI

Kao što znate sajtova ima mnogo i populаrnost online kupovine može se lаko objаsniti.

Prvo, dostupnost, izаberite internet umesto nаjbližeg tržnog centrа, tako možete kupiti neku novu stvar čаk i u tri sаtа ujutru, ležeći nа kаuču sа lаptopom nа krilu.

Drugo, veliki аsortimаn rаzličitih proizvodа, plus veomа detаljne i sveobuhvаtne informаcije o proizvodu.

Treći, а verovаtno i glаvni rаzlog što ljudi sve više kupuju nа internetu  je cenа. Ona je niža nego u prodavnicama, to je uzrokovаno nedostаtkom nekih troškovа, kаo iznаjmljen prostor, odsustvo prodavaca i drugog osobljа. A i efekаt konkurencije, jer svi teže dа daju nаjbolju ponudu. Zbog togа smo pronаšli tаkvo obilje popustа u internet prodаvnicаmа, kаo i specijаlnih ponudа i raznih drugih olakšica.

Kupovina preko interneta nije toliko komlikovana koliko se čini. Kad se odlučite za neki od sajtova, koristeći njegovu navigaciju birate proizvod. Možete pretrаživаti po kаtegoriji ili brendu. Dodаtne informаcije o proizvodu koji vas interesuje, sve njegove karakteristike možete naći u obliku teksta ili tabele pored samog proizvoda.

Jednim klikom na dugme obavljate vašu narudžbinu, koju kasnije prati obrаzac u koji unosite svoje podatke ime, аdresu isporuke …

Više i detaljnije o naručivanju na stranici MOJA PRVA KUPOVINA.

Savet : Prilikom kupovine putem internetа, možete prvo da uporedite cene i popuste u drugim online prodаvnicаmа kako bi Vaša kupovina bila što povoljnija.

Takođe, ako želite dа rаzgovаrаte o ceni, prednostima i mаnama željene stvаri sа ostаlim korisnicimа online prodаvnicа zа tu svrhu postoje posebni forumi, kao nа primer i nаš veb sаjt. Često se razmenjuju iskustva prilikom online kupovine, tako da se uvek lako možete informisati.

Dobro je da se raspitate o iskustvima drugih i u vezi izbora samog sajta, a možete i sami istraživati i pregledati sajt sa koga naručujete da li ima informaciju o kompaniji (obično u odeljcima About, Contact, i sl.), njihovu adresu, brojeve telefona na koje ih možete kontaktirati. To je između ostalih stvari, svakako jedan od pokazatelja ozbiljnosti onih od kojih kupujete.

Na našem sajtu možete naći veliki izbor raznih internet prodavnica koje imaju dobar rejting.
Želimo da Vaša kupovina bude prijatna, da uživate u njoj i da na kraju budete zadovoljni.

ISPORUKA

Što se tiče isporuke za našu zemlju ona nije omogućena na svim sajtovima, mada na mnogima jeste. Na našem sajtu imate veliki izbor onih koji isporučuju za Srbiju čija je usluga kvalitetna. Kad kupujete preko interneta pored cene proizvoda treba da obratite pažnju i na cenu isporuke, koja se razlikuje od sajta do sajta. Na primer iz Velike Britanije je 3-10 funti, dok je isporuka iz USA skuplja 10-20 dolara pa i više u zavisnosti šta kupujete. Postoje i sajtovi gde je isporuka besplatna (free shipping), ali njih nema mnogo. Na našem sajtu smo naznačili one koji imaju tu pogodnost, takođe kod nas možete videti i cene isporuke za one sajtove koje smo mi izdvojili. Te informacije možete naći i na samom sajtu koji vas interesuje, u posebnom odeljku sajta ili kad proizvod ubacite u korpu.

Što se tiče vremena isporuke ono  zavisi sa kog kraja sveta ste naručili, za paket iz USA čekaćete oko 2 nedelje, dok iz Evrope 7-10 dana. Ovo se odnosi na standardan način slanja, mada imate uvek i opciju ekspresno (kao što su DHL, UPS, FedEx itd.) ukoliko vam je važno da paket stigne brže, ta usluga je naravno znatno skuplja.

Koju god varijantu da izaberete, od prodavca ćete dobiti identifikacioni broj poslate pošiljke.

Nakon plaćanja odabranog proizvoda, prodavac šalje proizvod na vašu adresu i putem  maila vas informiše o vašoj porudžbini i roku isporuke. Ako imate bilo kakvih problema ili nedoumica nikad se nemojte ustručavati da ih kontaktirate, kako bi vam sve bilo objašnjeno.

Ukoliko slučajno pošiljka ne stigne u navedenom roku, što se retko događa, nekad pošta izgubi paket pogotovo manje stvari, ali to je stvarno retko. Nemojte se toga bojati u tom slučaju će vam vratiti novac ili će ponovo poslati proizvod.

CARINA

Carina je trošak koji bi trebalo da imate u vidu kad kupujete na ovaj način, a granica za kupovinu robe koja se ne carini je 50 evra od pravnih i 70 evra od fizičkih lica. Robu koju kupite preko interneta iz inostranstva, koja je vrednosti manje od 50 evra ne plaćate carinu, ali plaćate odgovarajući PDV (20% ili 8% u zavisnosti od vrste robe), a pošiljke koje primate kao poklon od fizičkih lica iz inostranstva, a koje su vrednosti manje od 70 evra ne plaćete carinu, niti PDV.

Dakle, sve što kupite iz inostranih prodavnica čija vrednost ne prelazi 50 evra (roba+poštarina) prema izmenama Zakona o PDV iz oktobra 2012. godine  koji je stupio na snagu plaća se PDV 20% plus troškovi carine koji su oko 100 dinara. Mada, prema iskustvima kupaca često se dešava da paket stigne bez ovih troškova. Do skoro za kupljenu robu do ovog iznosa nije se ništa plaćalo, nadamo se da će se ubuduće stvari menjati ali na bolje. Ukoliko primalac pošiljke smatra da je vrednost pošiljke nerealno ocarinjena, on može da se obrati carinarnici u kojoj je ocarinjena.

A ukoliko vrednost pređe 50 evra treba da se plati carina koja se računa tako što se na vrednost robe sa troškom dostave doda 10% (jedinstvena carinska stopa), a onda na to obračuna PDV od 20%. Da bi mogli tačno da znate da li vam se i koliko isplati da naručujete sa interneta, uračunajte na vrednost proizvoda i isporuke i troškove na carini, koji su znači oko 40% više od vrednosti naručene robe. Ako vam carine paket, ovaj iznos ćete morati da platite prilikom preuzimanja paketa.

U ovo nisu uključeni eventualno troškovi špedicije. Troškovi špedicije (usluge agenta koji vas zastupa u carinskom postupku) plaćaju se posebno. Prema Carinskom zakonu, angažovanje špeditera nije obavezno, ali ukoliko kupite robu veće vrednosti samostalno prolaženje kroz carinski postupak nešto što oduzima dosta vremena i živaca…

PRAVA POTROŠAČA NAKON KUPOVINE

Prodavac je odgovoran da roba funkcioniše u skladu sa svojom namenom, da ima one karakteristike koje ima roba iste vrste i da ima posebna svojstva zbog kojih je kupac nabavlja. Ako isporučena roba ne odgovara deklaraciji ili je oštećena imate pravo da zahtevate od prodavca da vam, bez naknade, zameni robu u razumnom roku. Takođe možete i odustati od kupovine. Rokovi za reklamaciju i vraćanje najčeće su od 21 do 27 dana u zavisnosti od sajta do sajta.

Najtoplije preporučujemo da prvu kupovinu preko Interneta obavite što pre. Za početak, možete odabrati neki manji poklon za dragu osobu ili za sebe. Tako ćete shvatiti koliko je sve jednostavno i korisno. Ako imate bilo kakvih pitanja ostavite svoj komentar, trudićemo se da vam pomognemo oko bilo kog segmenta kupovine. 

Net kupovina
06.10.2012.
 
Facebook Twitter Vimeo Share to Stumble Upon More...